ARoS Kunstmuseum

Photo by: Musikhuset Aarhus | Source: Musikhuset Aarhus

Dra på ARoS neste gang du er i Aarhus

Når du besøker ARoS Kunstmuseum i Aarhus, går du inn i et helt unikt internasjonalt bilde- og opplevelseshus. Et hus fylt med kunst fra den danske gullalderen, dansk modernisme og internasjonal samtidskunst, som skaper interesse hos både barn og voksne. Huset er på knappe 21 000 kvadratmeter fordelt på 10 etasjer, noe som gjør det til et av Nord-Europas største kunstmuseer.

Kunst på ARoS i Aarhus

Hva kan du forvente hvis det er første gang du besøker ARoS i Aarhus? Kunstmuseet har hvert år forskjellige større separatutstillinger fra verdenskunstnere, og i tillegg har ARoS sin egen samling på mer enn 8 000 verk fra år 1770 til i dag. Samlingen er den eldste utenfor København, og fra nyere tid er kunstnere som Per Kirkeby og Bjørn Nørgaard sterkt representert. Dessuten inneholder samlingen en lang rekke spennende verker fra internasjonale samtidskunstnere som Olafur Eliasson, Mona Hatoum, Carsten Höller, Bill Viola, Pippilotti Rist, Ron Mueck, Gilbert & George og James Turrell.

ARoS Kunstmuseum består av i alt 7 000 kvadratmeter utstillingsareal, og i tre gallerier på 1 000 kvadratmeter hver finner du verker fra museets egen samling. En av de spesielt kjente utstillingene er skulpturen «Boy», som er laget av den australske kunstneren Ron Mueck. Skulpturen er 4,5 meter høy, veier 500 kg og er i glassfiber. Verket forestiller en gutt som sitter sammenkrøpet og med bøyd rygg. Armene er plassert foran hodet slik at de halvveis dekker ansiktet. ARoS kjøpte skulpturen i 2001, og det imponerende kunstverket er så rikt på detaljer at gutten virker hyperrealistisk og nærmest levende.

Finn aktuelle utstillinger og les mer om «Boy» på ARoS' egen hjemmeside.

ARoS regnbuen – Your Rainbow Panorama

I 2011 stod kunstverket «Your Rainbow Panorama» klart på ARoS Kunstmuseum. «Your Rainbow Panorama» av Olafur Eliasson skulle opprinnelig koste 30 millioner kroner og stå klart i 2007, men kunstverket førte med seg mange utfordringer som resulterte i fire år ekstra og et endelig beløp på 62 millioner kroner. Kunstverket er plassert på toppen av ARoS i Aarhus og lar, som tittelen røper, deg se utover byen gjennom regnbuens mange farger. Det sirkelformede verket er 150 meter langt, tre meter bredt og av glass. Det er synlig fra lang avstand og fungerer på grunn av fargene som et kompass for byens borgere. Når mørket faller på er kunstverket opplyst med spotter i gulvet, og med 360 graders utsikt over Aarhus har «Your Rainbow Panorama» på ARoS Kunstmuseum blitt et spesielt kjennetegn for byen.

The Next Level på ARoS Kunstmuseum

Nå forbereder ARoS Kunstmuseum en udvidelse på hele 6.500 m2. Utvidelsen foregår under bakken og kalles «The Next Level». Det forventes at utvidelsen står klar til å ta imot nysgjerrige gjester i 2023.